Jak długo jeszcze będzie można stosować opakowania styropianowe
Dyrektywa Unijna SUP ogranicza obrót niektórych opakowań jednorazowych, w tym opakowań styropianowych. Do kiedy można z nich korzystać i czy istnieją jakieś alternatywy?
Czytaj
NAJNOWSZY POST
SERWETKI PAPIEROWE
Serwetki papierowe powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym i nie tylko. Świetnie sprawdzają się do dekoracji i nakrycia stołu na przyjęcia, czy innego rodzaju okoliczności. To jednak niejedyne zastosowanie serwetek papierowych.
Czytaj
RODZAJE OPAKOWAŃ EKOLOGICZNYCH
Jakie rodzaje opakowań są naprawdę ekologiczne i jak się dzielą. Czy warto korzystać z opakowań ekologicznych? Jaką rolę opakowania ekologiczne pełnią na rynku gastronomicznym.
Czytaj
SEGREGACJA ŚMIECI
Proste nawyki, takie jak segregacja śmieci wiele nas nie kosztują, a tak naprawdę zyskujemy na nich wszyscy, zwłaszcza nasze środowisko.
Czytaj
PRZEWODNIK PO PRODUKTACH : PS , PE (PLASTIK CZĘŚĆ II)
Trzy popularne warianty PS stosowane w produktach jednorazowych oraz PE, które ma wysoką elastyczność na temperatury i może wytrzymać niskie temperatury.
Czytaj
PRZEWODNIK PO PRODUKTACH : PET (PLASTIK CZĘŚĆ I)
Istnieje kilka rodzajów tworzyw sztucznych, z których można wytwarzać produkty do pakowania żywności i torby na zakupy. Jeśli chodzi o używanie plastiku, to najważniejsze jest, aby nigdy nie używać opakowania do czegokolwiek innego, niż jest do tego przeznaczone.
Czytaj
CZY WARTO KUPOWAĆ OPAKOWANIA FOLIOWE?
Przechowywanie produktów, zabezpieczanie sprzętów, pakowanie – opakowania foliowe mają wiele zastosowań. Dlaczego są takie popularne? Jakie cechy mają opakowania foliowe ? Co warto wiedzieć na ich temat?
Czytaj
ZERO WASTE. CZYM JEST I DLACZEGO WARTO O NIM POMYŚLEĆ?
Zero Waste, czym jest? To idea, która wpisuje się w ekologiczny sposób życia, który nie jest chwilową modą, a realną potrzebą cywlizacyjną. Jednak czym dokładnie jest styl życia w rytmie Zero Waste i czy kupienie eko-produktów w sklepie to już wystarczający ruch?
Czytaj
TO KONIEC JEDNORAZOWYCH OPAKOWAŃ Z TWORZYW SZTUCZNYCH W UE
Dla branży opakowań gastronomicznych oznacza to wymóg usunięcia z oferty określonych pojemników jednorazowych, które są przeznaczone głównie do przechowywania żywności i napojów, oraz produktów z tzw. oksydegradowalnych tworzyw sztucznych.
Czytaj