Różne rodzaje opakowań na torty dla cukierni - jakie wybrać

 

Wybór odpowiedniego opakowania na torty oraz inne ciasta to wbrew pozorom nie jest prosty wybór. Tort to często zdobna część wielu uroczystości i gwóźdź programu wielu urodzin czy wesel. Dlatego warto zastanowić się nad wyborem opakowania na ten wypiek,  zależności, na jakich zaletach takiego opakowania nam zależy oraz jaki rodzaj tortu planujemy do niego spakować. opakowania na torty

W poniższym artykule znaleźć można informacje na temat rodzajów opakowań na torty, materiałów, z jakich są wykonane oraz kilka praktycznych porad dla cukierników, którzy chcą, żeby ich tort nie tylko pysznie smakował, ale i pięknie się prezentował.

Spis treści

 

1. Różne rodzaje opakowań na torty dla cukierni

Dobór odpowiedniego opakowania na ciasto jest istotny dla zapewnienia świeżości oraz bezpieczeństwa wypieku. Istnieje wiele rodzajów opakowań, których dobór zależny jest od rodzaju tortu, jego wysokości i szerokości. Ważna jest również okazja, z jakiej wypiek jest serwowany.

Ponieważ tort pojawia się na wielu polskich uroczystościach, najważniejsze jest bezpieczeństwo transportu tego wypieku. Żadna panna młoda nie chciałaby, aby tort — który jest szczególnie ważnym elementem wesela — uległ uszkodzeniu w transporcie.

Odpowiedni dobór opakowania na ciasta i torty to świetny sposób, aby zapewnić bezpieczeństwo i świeżość smakołyków. Każdy rodzaj pudełka ma swoje wady i zalety, dlatego ważne jest, aby dobrać odpowiednie opakowanie dla każdego produktu.

Plastikowe pojemniki są najlepsze do przechowywania gęstych owocowych tortów i deserów z lodami. Popularne są również plastikowe pudełka z materiału PET , do pakowania pojedynczych porcji. Zdecydowanym plusem opakowań plastikowych jest to, że nie przeciekają, można je trzymać w warunkach wysokiej wilgoci, a ciasta znajdujące się w nich na pewno zachowają odpowiednią formę.  Skromne pudełka kartonowe mogą być idealnym rozwiązaniem dla mniejszych porcji lub większych, popularnych w ostatnich latach rustykalnych wypieków. Świetnie prezentują się w nich tarty, torty ozdobione owocami oraz wypieki zdobione masą marcepanową.

Przeźroczyste pudełka z tworzywa sztucznego są też popularnym wyborem dla cukierni, ze względu na ich atrakcyjny i nowoczesny wygląd. Szczególnie polecane jest opakowanie tortu lub deseru przed prezentacją klientowi — kupujący chce mieć pewność, że jego produkt jest bezpiecznie chroniony. Wiele z opakowań cukierniczych tworzonych jest z materiału PET, który można poddawać recyklingowi. Na pewno uatrakcyjnia to ich użycie. W takim wypadku chronione są nie tylko wypieki, ale też środowisko naturalne.

 Trzeba wspomnieć, że tekturowe pudełka cukiernicze produkowane są również ze specjalnych materiałów, które skutecznie chronią produkty przed wilgocią lub innymi czynnikami środowiskowymi. Wykonywane są często z podwójnej tektury lub tektury o większej gramaturze, wyściełanych wewnątrz folią. 

Opakowanie cukiernicze jest ważnym elementem pakowania wyrobów cukierniczych, ponieważ podkreśla jakość i profesjonalizm cukiernika. Bardzo popularnym rozwiązaniem, wśród pudełek na torty są kartony tekturowe z okienkiem. Ułatwiają one pracę cukiernikom i kurierom oraz pozwalają klientowi na obejrzenie produktu, nawet jeśli znajdują się w opakowaniu tekturowym. Wiele pojemników i pudełek na torty posiada ułatwienie w postaci rączki, która ułatwia transport ciasta.

ciasta

 

 

2. Podział opakowań ze względu na ich rodzaj

Opakowania na torty dla cukierni mogą być podzielone na kilka rodzajów, w zależności od ich przeznaczenia i sposobu użycia:

  1. Opakowania transportowe: Służą do przewożenia tortów z cukierni do innych miejsc, takich jak domy klientów, restauracje lub inne sklepy. Przykłady takich opakowań to: pudełka na torty z tworzyw PET, opakowania cukiernicze z innych tworzyw sztucznych, kartony na ciasta typu koszyk z rączką do transportowania.

  2. Opakowania prezentacyjne: Służą do prezentowania tortów w sklepach lub na wystawach. Przykłady takich opakowań to: opakowania cukiernicze z okienkiem, pudełka na torty wykonane z przeźroczystych materiałów, opakowania na pojedyncze lub małe porcje ciasta.

  3. Opakowania przechowalnicze: Służą do przechowywania tortów w cukierni, chroniąc je przed uszkodzeniem lub utratą świeżości. Przykłady takich opakowań to opakowania cukiernicze z tworzywa PET, odporne na wilgoć opakowania ekologiczne, wielorazowe opakowania z grubego tworzywa sztucznego. Pudełka na torty z wysoką czaszą.

  4. Opakowania ekologiczne: Służą ochronie środowiska i zastępują tradycyjne opakowania z tworzyw sztucznych. Przykłady takich opakowań to: opakowania cukiernicze wykonane z tworzywa PET i rPET, opakowania cukiernicze wykonane z tektury, pudełka tekturowe z okienkiem.

 

3. Czym mogą się wyróżniać opakowania na torty w cukierni

Profesjonalne opakowanie i odpowiednie etykietowanie pozwala podkreślić jakość produktów i zwiększyć zaufanie klientów do sklepu. Dlatego najlepszym sposobem na wyróżnienie wśród konkurencji to użycie wysokojakościowych oraz estetycznych opakowań cukierniczych na ciasta i torty. W hurtowni Tedmark wykonujemy nadruki na opakowaniach cukierniczych na zamówienie . W czasach pełni rozkwitu mediów społecznościowych nadruk logo pozwala na promocję cukierni oraz pozwala pozostać mile zapamiętanym przez nabywców. Nie od dziś wiadomo, że jemy też oczami, a więc estetyczne opakowanie ciasta to niemała część sukcesu. Jeśli nie wiesz jakie opakowanie cukiernicze wybrać dla swoich wypieków, skontaktuj się z nami mailowo, telefonicznie lub przez czat dostępny na stronie.

 

 


O autautor tekstuorze:

Patrycja, to ekspertka ds. mediów społecznościowych i rynków e-commerce. Specjalizuje się w wykorzystywaniu nowych trendów rynkowych w handlu produktami dla gastronomii. Interesuje się również fotografią produktową, która pomaga w kreowaniu atrakcyjnej wizualizacji naszych opakowań. Poza tym, zgłębia wiedzę dotyczącą ekologicznych rozwiązań, wspierająć firmę w promowaniu świadomych, ekologicznych opcji w branży opakowań gastronomicznych.