Istnieje kilka rodzajów tworzyw sztucznych, z których można wytwarzać produkty do pakowania żywności i torby na zakupy. Jeśli chodzi o używanie plastiku, to najważniejsze jest, aby nigdy nie używać opakowania do czegokolwiek innego, niż jest do tego przeznaczone.
Ważne jest, aby substancje z plastiku nie migrowały i nie niszczyły żywności. Zakres, w jakim może się to zdarzyć, zależy od właściwości żywności. Na przykład: Żywność o wysokiej zawartości tłuszczu, kwasowości, temperaturze lub długim czasie przechowywania może zwiększać migrację niektórych substancji z tworzywa sztucznego. Dlatego zastanów się nad wyborem tworzywa sztucznego, które pasuje do żywności, którą chcesz zapakować.
PET jest przydatny ze względu na swoją stabilność, niską wagę i przezroczysty wygląd, dzięki czemu doskonale nadaje się do ekspozycji żywności, co istotne można go używać w zakresie temperatur od -25 do +65 stopni C. Kolejną i w dzisiejszych czasach jedną z najważniejszych zaletą PET jest to, że można go w 100% i wielokrotnie poddać recyklingowi i ponownie wykorzystać do produkcji nowych produktów.
Trzy popularne warianty plastiku PET to APET (Amorf PET), RPET (Recycled PET) i CPET (Crystalline PET).
A-PET to wytrzymały i lekki materiał. Jest popularnym materiałem do pojemników na żywność. Materiał jest błyszczący, trwały i dobrze widoczny, dzięki czemu doskonale nadaje się do prezentacji żywności.
Produkty R-PET są wykonane z plastiku pochodzącego z recyklingu, takiego jak butelki PET. Podczas produkcji tworzywo sztuczne jest sortowane, czyszczone i mielone na płatki, a następnie przetwarzane do ponownego wykorzystania jako nowy produkt.
Wygląd C-PET jest nieco bardziej mętny w porównaniu z tworzywami APET i RPET, ponieważ tworzywo sztuczne jest częściowo skrystalizowane w swojej strukturze. Dzięki temu materiał jest mocniejszy i zachowuje kształt w wyższych temperaturach nawet do +220 stopni celsjusza. Produkty opakowaniowe do żywności wykonane z C-PET często mają zewnętrzną warstwę APET, aby nadać produktowi błyszczący wygląd.