x

 

DZIEŃ PASZTECIKA SZCZECIŃSKIEGO

 

 

Od 52 lat w Szczecinie !

W roku 2015 władze Województwa Zachodniopomorskiego ogłosiły, że dzień 20 października obchodzony będzie jako Dzień Pasztecika Szczecińskiego , który został ofcjalnym produktem tradycyjnym tutejszego obszaru. Najstarszy lokal serwujący paszteciki został założony w 1969 roku i od ponad połowy wieku przysmak ten podbija serca szczecińskich mieszkanców jak i turystów odwiedzających miasto.

 Z tej okazji firma Tedmark , przygotowała specjalne prezenty dla lokalnych klientów, którzy serwują nasze ulubione Szczecińskie Paszteciki. Szczęśliwcy mieli okazję otrzymać dodatkowy papier gastronomiczny , talerze i tacki  czy  kubki papierowe . Wspieramy naszych klientów i świętujemy razem z nimi. Tego dnia wszędzie ciągneły się niesamowite kolejki, a wszyscy zajadali się pysznymi pasztecikami.

 

Czym jest pasztecik ?

To rodzaj smażonego ciasta drożdżowego nadziewanego mieszankami mięsnymi bądź jarskimi. Nadzienie składa się najczęściej z wieprzowiny połączonej z wołowiną, kapusty z grzybami bądź sera i pieczarek. W czasach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej dość powszechnym zjawiskiem było zastępowanie farszu mięsnego pastą jajeczną. Ciasto z zewnątrz jest kruche, jednak w środku ma delikatną i miękką konsystencję. Pasztecik serwowany jest zazwyczaj z niezabielanym, mocno przyprawionym czerwonym barszczem. Polecamy każdemu spróbować ten przysmak oraz odwiedzić miasto Szczecin !